koszyk i przechowalnia
ilość:
0
wartość:
0,00 

Brakuje 200zł do darmowej wysyłki

› logowanie  › rejestracja

Wyszukiwarka

Polecamy też

Oferta hurtowa

Biuro Obsługi Klienta

pn-pt 8:00-19:00

tel. 535 577 577



biuro@domwina.pl

Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o specjalnych ofertach, promocjach oraz degustacjach?
Zapisz się na darmowy newsletter!

L’Ermita

Kod produktu: HAP02_2006
L’Ermita Kliknij aby powiększyć
Rodzaj wina, wino:
Kraj wina, wino:
Region/apelacja:
DOCa Priorato
Beczka:
dąb francuski
Podawanie:
16-18°C
Pojemność:
0,75 l
Potencjał dojrzewania:
do 2030 roku
Leżakowanie:
18 miesięcy
Cena: 5 658,00 
Ilość: dodaj do koszyka
wysoka ocena

Wino – legenda
wprost z Hiszpanii.

Jedno z najsłynniejszych i najdroższych win Hiszpanii. Wytwarzane z owoców pochodzących z krzewów o wieku 28–75 lat uprawianych na powierzchni 2,4 ha. Do 2010 r. – garnacha tinta (80–90%) i cabernet sauvignon, obecnie garnacha i 8% cariñena. Jagody są ręcznie obierane i miażdżone (tzn. bez użycia młynka). Wino przebywa w nowych francuskich beczkach przez 18 miesięcy. Pierwszy rocznik – 1993. Wytwarzane – zależnie od rocznika – w liczbie 2300–3000 butelek.
L’Ermita wyróżnia się nasyconą, atramentowopurpurową barwą, aromatem słodkich jeżyn i likieru wiśniowego oraz wyjątkowym poziomem taniny i owoców. Jest to dobrze zbudowane, masywne, tęgie i esencjonalne wino. Posiada ono to wszystko, czego potrzeba, żeby stać się legendą.

W 2015 r. wino Alvaro Palaciosa, sięgnęło po kolejny winiarski laur. Luis Gutierrez ekspert Wine Advocate (najbardziej wpływowy magazyn winiarski w USA) przyznał 2013 rocznikowi 100 punktów w skali Parkera. W ten sposób L’Ermita dołączył do ekskluzywnego klubu najlepszych win świata.

Recenzja Luisa Gutierrez’a z Wine Advocte nr 219 z czerwca 2015. (skrót)

Wyprodukowany na bazie garnacha i 8% cariñena, L’Ermita dojrzewał w dębowych beczkach przez 16 miesięcy. Zbiór winogron opóźniono, tak aby zmniejszyła się kwasowość owoców. Do fermentacji zastosowano naturalne drożdże. Finalnie, przed zabutelkowaniem, ale już po fermentacji malolaktycznej wino posiadało pH 3.26. W nosie prezentuje elegancję i harmonię świeżych aromatów cytrusowych złożonych z soczystej pomarańczy i skórki grejpfruta, nuty kwiatów: fiołki i lilie, zapachy ziemi i śródziemnomorskich ziół. Wino, którego spróbowałem zostało zabutelkowane dokładnie 12-go lutego 2015, na tydzień przed napisaniem tej recenzji.
To prawdopodobnie najlepszy L’Ermita jaki dotąd powstał. Jest to wino legenda. Nie mógłbym po prostu wypluć tego wina, które spłynęło po moim podniebieniu niczym aksamit. Aksamit? Raczej, jedwab! Rocznik 2013, zebrano 5 listopada co czyni go najpóźniejszym w historii zbiorem z północnej wystawy winnicy. W tym niemal katastrofalnie ubogim roczniku zapełniono nie więcej niż 640 butelek. Wino jest praktycznie nieosiągalne!
Nakręcono niesamowity film, który pokazuje zbiór L’Ermity w 2013 roku
Wino degustowałem wraz z Álvaro Palaciosem kilka dni po zabutelkowaniu. (...) Porównując roczniki – 2012 jest śródziemnomorski, zaś 2013 – atlantycki, żywy i świeży. L’Ermita 2013 jest światowy w inny sposób, bez wątpienia zasługuje na 100 punktów.
Odwiedziłem winnicę w Prioracie dwukrotnie tego roku. Praca, którą tam wykonują jest niewiarygodna, winorośl poddawana jest prawdziwemu manicure…


Przeczytaj więcej o tym winie www.czaswina.pl.

Obecnie w Domu Wina dostępne są roczniki 2001 i 2006.


Powiadom znajomego

Jak kupować?

Wybrałeś coś
dla siebie?

Odwiedź jeden z naszych sklepów, lista tutaj napisz do nas e-mail na adres biuro@domwina.pl, zadzwoń na infolinię
535 577 577.

Tu pełna informacja
o zasadach składania zamówień

Cava Gran Cuvée


Dom Wina Sp. z o.o. wszystkie prawa zastrzeżone