koszyk i przechowalnia
ilość:
0
wartość:
0,00 

Brakuje 200zł do darmowej wysyłki

› logowanie  › rejestracja

Wyszukiwarka

Polecamy też

Oferta hurtowa

Biuro Obsługi Klienta

pn-pt 8:00-19:00

tel. 535 577 577



biuro@domwina.pl

Newsletter

Chcesz otrzymywać informacje o specjalnych ofertach, promocjach oraz degustacjach?
Zapisz się na darmowy newsletter!

Poradnik


Jak przechowywać wino?

Nawet jeśli kupujemy wino w poniedziałek i mamy zamiar otworzyć butelkę w czwartek, możemy je niestety w międzyczasie sami zepsuć.
Oczywiście nie każde wino wymaga od razu specjalistycznej piwniczki, ale na pewno są dwie zasady, których należy przestrzegać ZAWSZE. więcej...


Łączenie wina z potrawami

Kiedyś to wszystko było znacznie prostsze. Zasady, jakie wino do jakiej potrawy podawać, sumował najogólniej fragment libretta z operetki „Gasparone” Karla Millöckera: Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina./Zaś pod woły, sarny, wieprze jest czerwone wino lepsze. Dzisiaj... więcej...


Degustacja wina: 3 tajemnice

Każdy miłośnik wina ma swoje preferencje. Jednak oprócz radości ze smakowania ulubionego wina, jest jeszcze jedno – dla wielu najpiękniejsze – uczucie: odkrywanie magii w winie pozornie zwyczajnym. Dlatego warto stosować kilka prostych zasad, które pozwolą nam w pełni cieszyć się smakiem każdej butelki wina. więcej...


Temperatura podawania wina: fakty i mity

Temperatura ma nie tyleż cudowną, co niebezpieczną moc przemieniania wina. Wystarczy podać to samo wino na początku degustacji, a potem rozlać je w temperaturze o kilka stopni wyższej. Stawiam wszystko przeciw złotówce, że nikt nie rozpozna, iż ma do czynienia z tym samym winem. więcej...


Dobór kieliszków: 6 sprawdzonych zasad

Każdy winoman, początkujący i zaawansowany, wie jak ważne jest to, co dzieje się w otoczeniu wina. Wino to jeden z elementów tego zaczarowania. Liczy się sposób podania, naczynie, nastrój. W skrócie - inaczej smakuje wino w kryształowym kieliszku, inaczej z nierdzewnej manierki. więcej...


Dekantacja – jak wydobyć pełny smak wina

Dekantowanie to przelewanie wina do karafki. Większość win nie wymaga dekantacji, są jednak przypadki, kiedy ten prosty zabieg pozwala na wydobycie pełni smaku i aromatu. Technika dekantacji uzależniona jest od tego, czy mamy do czynienia z winem dojrzałym i szlachetnym, czy z młodym trunkiem, którego ostrość chcemy złagodzić. więcej...


Tajemnice dojrzewania w beczce

Beczka ma dwojaki wpływ na wino, a konsumenci doceniają przede wszystkim te jej właściwości, które bezpośrednio kształtują aromat trunku. Dla winiarzy równie istotny jest efekt leżakowania – przez szpary między klepkami do wnętrza beczki dostaje się powietrze, co wpływa korzystnie na strukturę wina. więcej...


Jak otwierać wino

Nie ma rzeczy prostszej niż otwarcie butelki z winem. Jest tylko jeden warunek – trzeba to zrobić dobrze i za pierwszym razem. Ta prosta zasada zbliża nieco pracę sommeliera do zawodu sapera. I z tego też powodu na każdym konkursie sommelierskim przez ten etap przejść musi każdy startujący. więcej...


Jak dbamy o nasze wina

Kiedy w Polsce kulimy się z zimna na półkuli południowej panuje gorące lato. Temperatura zwykle przekracza 30 stopni. A wino nie lubi nadmiernego ciepła, przecież jego naturalnym środowiskiem jest chłodna piwniczka... Transport w takiej temperaturze może być dla niego niebezpieczny. więcej...



Jak kupować?

Wybrałeś coś
dla siebie?

Odwiedź jeden z naszych sklepów, lista tutaj napisz do nas e-mail na adres biuro@domwina.pl, zadzwoń na infolinię
535 577 577.

Tu pełna informacja
o zasadach składania zamówień

Cava Gran Cuvée


Dom Wina Sp. z o.o. wszystkie prawa zastrzeżone